Акредитовани стручни скуповиЛетње и зимске школе

Заједница може да се похвали да је пионир у одржавању акредитованих стручних скупова који се одржавају онлајн  (у нашој јавности познати су само акредитовани електронски семинари, не и стручни скупови). Прво смо били одбијени од стране ЗУОВ-а када смо покушали да акредитујемо први онлајн стручни скуп, али нисмо престали да тражимо начин и решење, те смо 2014. успели да акредитујемо први стручни скуп онлајн. Тиме смо, надамо се, започели традицију одржавања онлајн летњих и зимских школа вебциклепдије и отворили простор и за друге облике стручних скупова који се могу одржати онлајн. 

Конференције и смотре

Заједница је отворена за све предлоге стручних скупова који би били смотре иновација, добре праксе, огледних покушаја и слично. Сама намерава да организује годишње онлајн конференције у трајању до три дана и смотре примера добре праксе. О томе расписује конкурс на који се могу пријавити сви наставници за учешће. 

Онлајн конференција Вебциклопедија 3

поставио/ла Славица Јурић 23. 8. 2016. 11:31   [ ажурирано 30. 12. 2017. 09:15 ]

Плагијати - између превенције и санкције

Трајање: 30.септембра - 29. октобра 2016; 5 бодова (дана)
Број учесника ограничен - до 100
Циљеви: унапређивање дигиталних компетенција; упознавање са појмом и врстама плагијата, ауторским правима и лиценцама, законским решењима и етичком димензијом феномена; коришћење веб-алата за цитирање и проверу плагијата као превентивне мере против плагирања.
Добробити:
  1. Уверење о похађаном стручном скупу – 5 бодова
  2. Дигико беџ ЗУС-а за одговарајућу дигиталну компетенцију (јавна акција ЗУС)
  3. Зборник радова након конференције (е-издање)
Н а ч и н   и   у с л о в и   р а д а

Онлајн конференција Вебциклопедија 3 одржава се путем интернета. Вредност једног дана у веб-окружењу представља више стварних дана како би учесници добро испланирали време и ефикасно прошли све предвиђене садржаје.
Методологија рада
Пленарно: вебинари - пленарна предавања у реалном времену са могућношћу интеракције; текстуална и видео-упутства за самостално проучавање
Секције:  практичан рад у мањим групама; рад у  алатима; консултације, дискусије и размене искуства, радионице, вршњачко учење, евалуативне активности
Веб-места за реализацију
Срб.едмодо: https://srb.edmodo.com/
Адоби-конект: https://e-ucionica.adobeconnect.com/ 
П р и ј а в љ и в а њ е  и  у п и с

Рок за пријављивање до 20. 9. 2016. попуњавањем е-обрасца на дну странице или ОВДЕ
Пријављивање на платформу Едмодо - приступне параметре и упутства добијају имејлом сви пријављени који су котизацију уплатили, у припремном периоду 25-30. 9. 2016.
Цена: 1.500 динара, 1.000 дин. за чланове ЗУС и ДШБС (Друштво школских библиот.) који су платили чланарину за 2016.                 Учесници који плаћају сами могу да уплате котизацију на две рате: пре почетка и до краја конференције. Уколико плаћа школа, шаљемо предрачун.
Након попуњавања е-обрасца за пријаву, обавезно потврдите пријаву на адресу:  strucniskupovi@zajednicaucenja.edu.rs 
Сви детаљи садржани су у агенди
(преузимање кликом на назив или на документ)

Зимска школа Вебциклопедија 2

поставио/ла Славица Јурић 21. 3. 2015. 14:54   [ ажурирано 30. 12. 2017. 13:14 ]

Акредитовани онлајн стручни скуп - зимска школа Вебциклопедија 2: Изокренута учионица и веб-алати за њену примену од 16. априла до 16. маја 2015.

Тема  

Друга онлајн школа Вебициклопедија посвећена је актуелном  концепту изокренуте учионице и веб-алатима који технолошки подржавају њену примену. Реч о савременом концепту Flipped Classroom - једне врсте проактивне наставе по којој ученици наставне садржаје проучавају код куће како би на час дошли спремни за дубље проучавање теме, примену, проблеме, расправу, оглед... у зависности од наставног садржаја који је проучаван и од задатака које наставник осмисли. Од тога како ће наставник припремити материјале које ученици самостално проучавају код куће увелико зависи да ли ће се ученици приволети оваквом методу рада. На пролећној школи (по Правилнику нема пролећних школа па смо је везали за зиму - зимска школа) упознаћемо се технолошком подршком овом концепту, односно веб-алатима путем којих наставници могу да припреме занимљиве лекције за проучавање код куће. 

Предавачи и модератори

Предавачи и модератори скупа, чланови Заједнице, својевремено су међу првима у Србији (2012. године) завршили обуку о изокренуто учионици: Катарина Алексић, Славица Јурић и Марија Јовић. Стручни скуп биће прилика да се размене знање, али и прилика да се размене искуства са онима који примењују овај метод који и јесте и није нов. 

Начин рада

Главна платформа на којој ће се летња школа одвијати јесте Едмодо - српски поддомен, који је идеалан за изокренуту учионицу, па ће већ сам концепт стручног скупа бити пример организовања изокренуте учионице. Пријављенима чије школе немају налог на Едмодо-заједници Србије, биће благовремено отворени налози за школе. У случају да не могу или не смеју да отварају школски налог, биће придружени посебно оформљеној групи. 
Детаљни садраји и методологија по којој ће се рад одвијати налази се агенди коју можете да преузмете. 
Број полазника је ограничен на 100. 

Услови и пријављивање

Цена школе је 1.800 динара, а 1.400 за чланове ЗУС-а који су платили чланарину за 2015. годину. 
Стручни скуп је намењен напредним корисницима ИКТ.
Пријављивање траје до 13. априла 2015. године попуњавањем електронског обрасца на страницама нашег сестринског сајта Вебциклопедија.  
Даље инструкције о уплати и упису на Едмодо очекујте путем имејла.
За додатне информације обратите се на имејл: strucniskupovi@zajednicaucenja.edu.rs

Зимска школа Вебциклопедија 1

поставио/ла Славица Јурић 1. 2. 2015. 12:18   [ ажурирано 23. 8. 2016. 11:34 ]

У априлу 2014. године ЗУС је организовао први онлајн стручни скуп код нас - летњу школу под називом "Вебциклопедија 1: Веб-алати за графички приказ знања и њихова примена у настави".
Стручни скуп је одржан је на платформи Мудл "Учимо заједно" у три групе и успешно га је завршило око 100 полазника.
Завршни сурет организован је у три центра: Београду, Новом Саду и Нишу заједно с завршним сусретима електронских семинара, што је допринело изузетно богатој размени искустава имеђу колега. Прилоге о овим догађајима можете погледати у галерији.

1-3 of 3